Најава 1. Колубарског марша - kolubarskimars.rs

 

8. децембар 2014.


НАЈАВА 1. КОЛУБАРСКОГ МАРША

Поштовани посетиоци,

најављуемо први пут Колубарски Марш, у славу јунака који су као припадници Војске Краљевине Србије своје животе положили на бранику отаџбине 1914. године када је српска војска извојевала по други пут величанствену победу над моћном војском Аустро-Угарске царевине (прва битка је била на Церу, августа 1914. године).

Колубарска битка је једна од најзначајниjих у српској војничкој историји, а трајала скоро месец дана од 16. новембра до 14. децембра 1914. године, када је команда аустро-угарске војске издала наређење о повлачењу својих трупа преко Саве. Губици српске војске у Колубарској бици били су велики 22.000 мртвих и 91.000 рањених војника, али је циљ испуњен. Због огромног значаја ове битке, вест о победи српске краљевске војске је далеко одјекнула у читавом свету. Генерал српске војске, Живојин Мишић је због успешног командовања у Колубарској бици унапређен у чин војводе.

Због свега горе наведеног, ми као поштоваоци јунака Колубарске битке одлучили смо да покренемо једну идеју која ће у будућности још више да се шири, а то је КОЛУБАРСКИ МАРШ. Слично као што су наша браћа из Шапца покренули сада већ традиционални Церски Марш, где смо и ми ранијих година били учесници, тако сада се покрећемо марширање од села Кадина Лука (општина Љиг) до града Лазаревца, у коме се налази спомен црква у којој су сахрањене кости изгинулих српских војника у Колубарској бици.


Ове године је план да у недељу 14. децембра из Београда крене један аутобус са Главне железничке станице у раним јутарњим сатима око 06:00, ка Кадиној Луци, где би се сви учесници Колубарског Марша окупили и у...

* 08:00 кренули са брда Грађеник. Прошли би кроз села Кадина Лука и Гукош.

* 10:00 прва кратка мала пауза у Љигу, са топлим освежењем. Кратко би се задржали код споменика Живојину Бацићу, комаданту пешадијског пука српске војске. Прошли би кроз села Цветановац, Јајчић, Латковић и Дудовица.

* 13:00 кратка пауза у селу Чибутковица, код цркве, спомен костурнице Св. Ђорђа. Пролазимо кроз село Шушњар.

* 15:30 стижемо у град Лазаревац, где ћемо присуствовати парастосу за изгунуле јунаке Колубарске битке. Биће ту и кустос који ће са пар реченица објаснити значај и величину српске победе у Колубарској бици.

* 16: 00 ручак у близини цркве у Лазаревцу.

* 16:30 полазак из Лазаревца за Београд аутобусима где стижемо око 17:30.


Дужина пута који би учесници Колубарског Марша препешачили била би нешто мање од 30 км. Што је за 5 километара мање од Церског Марша. Време ове године не би требало да нам представља проблем јер како метеоролози најављују требало би да буде без падавина, са температуром од 8'С.

Ваше је да се пријавите попуном поља у упитнику ОВДЕ или позовете телефон (064/9890-192  Предраг) чиме обезбеђујете сигурну резервацију за аутобус, да би имали орјентационо евиденцију учесника овог првог (за нас историјског) Колубарксог Марша. Учешће на овако нечему биће симболичне цене 300 динара (превоз, вода и један оброк).
 

 

МИ НЕ ЗНАМО ЗА СТРАХ! БИЈЕМО И ИДЕМО НАПРЕД!

КО СМЕ ТАЈ И МОЖЕ!

 


Посећено је: 1705  пута
Број гласова: 0
Просек:


Tags:
KOLUBARSKI MARS
OPSTINA LJIG
GRAD LAZAREVAC
100. GODISNJICA
POCETAK PRICE
ZIVOJIN BACIC
VLADIMIR IVANOVIC
VELIKI RAT
PRVI SVETSKI
DECEMBAR 1914


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

Шести Церски марш биће одржан 16. августа 2015

Помен за убијене српске војнике из Великог рата биће у Варадишту

Гвоздени пук коначно добија споменик у Игришту

Најава другог Колубарског марша 13.12.2015

Обележавање 100 година Мојковачке битке у Сава Центру 18.1.2016

Ко сме тај може: Организован је превоз из Београда на Седми Церски марш 14.8.2016