Надина калдрма за споменик Гвозденом пуку у Игришту - kolubarskimars.rs

 

20. јануар 2023.


НАДИНА КАЛДРМА ЗА СПОМЕНИК ГВОЗДЕНОМ ПУКУ У ИГРИШТУ

У куршумлијском селу Игриште, на 1.000 метара надморске висине, налази се споменик Гвозденом пуку (најславнијој јединици српске ратне историје). Оивичен је платоом који је поплочан каменим коцкама, а калдрма сеже и дуж стаза до места предвиђеног за одмор посетилаца.

Ту су и слова видљива из ваздуха која опомињу чему и коме је спомен парк намењен, а иза свега стоји једна госпођа Нада.
споменик гвозденом пуку.


Нада Јевремовић

Нада се прихватила нимало лаког посла, да сложи гранитне коцке правилно у круг око споменика, за шта су требали месеци посла, труда и рада.

„Ове коцке су донација општине Бојник (код Лесковца), која је препознала или се чудила што је то један занат који и жена може да ради. Деда ми је био предузимач и неке ствари сам видела од њега, а неке од супруга и оца. Калдрму нисам нигде видела, али сам се послужила интернетом. Погледала сам како људи раде и рекла: „Па, ја бих ово могла боље од њих!“. Кад сам видела како изгледа она у Скадарлији, па моја калдрма је идеална“, испричала је Нада Јевремовић.

Да би заиста била идеална, Нада мора да зна све кораке и како да користи сав алат који има на располагању.

„Прво постављам прву и задњу, па сваку коцку накуцам тако да приближно приђе ивици. Где има више материјала, одвадим и поново накуцавам коцку. Посао који овде радим захтева максималну концентрацију, јер коцке нису све исте“, додаје.
споменик гвозденом пуку.


Споменик Гвозденом пуку

Тако је Нада слагала по цео дан, а све коцке је требало опрати и очистити, па их колицима дотерати до површине коју ради. Ни сама не зна колико их је поставила до сада.

„Да се израчунати, али не баш прецизно, јер нису све коцке исте, самим тим ни у квадрат не иде исти број коцки. Тако ја то чукам, ређам, гледам, проверавам, нивелишем“, набраја.

Када поређа коцке следи попуњавање песком и цементом. Прецизност је и те како била потребна, јер требало је од коцака светлије боје да се испише „Гвоздени пук Игриште“ и година када је споменик подигнут. Када се погледа из ваздуха све треба да изгледа као да је руком написано.

„Прављење ових слова је захтевало шаблон, који смо направили тако да не буде једно мање, а једно веће слово. Она неће никада бити иста, зато што ни коцка ни калдрма нису исте и то је било тешко уклопити. Трудила сам се да што приближнија буду слова у односу на бордуру која је урађена и бордуру која је изнад слова. Бордура изнад и испод слова је од најтамније коцке коју смо имали на лагеру, а слова су од беле коцке“, објашњава Нада.

Свог овог посла, нимало лаког, ова жена се прихватила из сентименталних разлога.

„Када некада остану само трагови, видеће се да су ту постојала нека слова у камену. Можда ће неко склопити неки нови мозаик, неку нову причу, а можда ће ово служити неким новим генерацијама да кажу да је постојао неки народ који је волео своје село, своје ратнике, који има своју историју“, каже Нада.

Коцке је требало поставити на око 400 метара квадратних, Удружење „Гвоздени пук“ није имало средстава па се Нада волонтерски латила посла за који би мајстор узео ни мање ни више него пола милиона динара.

„Завршетком и испуњавањем ове стазе и платоа, ја ћу бити испуњена до краја и мој допринос и прилог удружењу, селу, грађанима, свима онима који долазе, биће испуњен“, закључује ова дивна жена.

 

Извор: ТВ Прва, Експлозив
Преузето са: hronograf.net
19.01.2023.


Посећено је: 1819  пута
Број гласова: 0
Просек:


Tags:
NADA JEVREMOVIC
GVOZDENI PUK
IGRISTE KURSUMLIJA
NAJSLAVNIJA JEDINICA
VELIKI RAT
PRVI SVETSKI
OKTOBAR 1912
KOCKE KALDRMA
BOJNIK LESKOVAC


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

Извештај из Прокупља и Игришта 26.2.2017