Гвоздени пук коначно добија споменик у Игришту - kolubarskimars.rs

 

24. октобар 2015.


ГВОЗДЕНИ ПУК КОНАЧНО ДОБИЈА СПОМЕНИК У ИГРИШТУ

Мештани малог села Игришта, од 25 душа, одлучили су да подигну споменик Гвозденом пуку, јер обележје најелитнијој јединици српске војске у Првом светском рату не постоји нигде у Србији.
 


На споменику ће бити уклесана имена седамнаесторице Игриштана, припадника ове јединице, од којих су се само тројица вратила кући.

Један од иницијатора Живота Јевремовић каже да ће се подизањем споменика сачувати сећање на њихове претке, који су дали живот за слободу, као и на цео Гвоздени пук.
- Игриште је тада имало 12 кућа из којих је 17 младића отишло у рат. Током ратног пута: Балкански ратови, Цер, Колубара, повлачење преко Албаније, пробој Солунског фронта и коначног ослобођења Србије, погинуло је 14 младића. Када су се само тројица преживелих вратили у Игриште, на свакој од 12 кућа постављен је црни барјак, јер није било ни једне куће из које неко није погинуо - каже Живота.

 

Појашњавајући да је време учинило своје, па су са тешком муком прикупили податке о погинулима, Живота истиче да ће подизањем споменика бити сачувана прошлост и историја. Додаје да су ови младићи били припадници Гвозденог пука, због чега ће споменик бити обележје целој јединици.
- Идејно решење споменика је већ урађено. Биће висок 4,3 метра са двоглавим белим орлом на врху. Биће израђен од мермера а према предрачуну коштаће између 15 и 18 хиљада евра.
- Новац ће прикупити мештани Игришта, наши земљаци који живе широм света а очекујемо помоћ од општине Куршумлија, Министарства културе и донатора - појашњава Живота.

 

Иначе, споменик ће бити постављен на месту званом „Пресло“ у овом селу, где је већ засађено 17 оморика. Место се налази на око 1.000 метара надморске висине и када је ведро време одавде се види пола Србије.
 

 

Милен Ђорђевић,
Топличке вести
19.10.2015.


Посећено је: 2873  пута
Број гласова: 15
Просек:


Tags:
GVOZDENI TOPLICKI
MORAVSKA DIVIZIJA
KURSUMLIJA
RADE PETROVIC
SELO IGRISTE
BALKANSKI RATOVI
OKTOBAR 1912
VELIKI RAT
PRVI SVETSKI
DECEMBAR 1914
SUVOBORSKA KOLUBARSKA
PLANINA RAJAC


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

Најава 1. Колубарског марша

Шести Церски марш биће одржан 16. августа 2015

Помен за убијене српске војнике из Великог рата биће у Варадишту

Најава другог Колубарског марша 13.12.2015

Обележавање 100 година Мојковачке битке у Сава Центру 18.1.2016

Ко сме тај може: Организован је превоз из Београда на Седми Церски марш 14.8.2016