Глас с Кајмакчалана - kolubarskimars.rs

 

18. септембар 2019.


ГЛАС С КАЈМАКЧАЛАНА

Дођемо ти ми на Кајмакчалан половином септембра, сваке године. Дођемо да би оживели, да би се подсетили, да се себе не би постидели. Дођемо и како најбоље знамо и умемо поклонимо се сенима својих јуначких предака, потсетимо се величине човекове потребе да се избори за слободу, да очува своје и стекне будућност, не за себе, за оне који ће доћи.А Кајмакчалан ћути. Тишина му света, па те нагони да тихо, скоро шапатом прозбориш покоју реч поздрављајући се са поклоницима, родом својим знаним и незнаним. И увек те изненади, да ли причом неког потомка који преноси речи свог јуначког деде, да ли стиховима неког усхићеног емотивца, некад песмом која пркоси простору и висини потсећајући на снагу и песму с којом су јуришали они, грабећи сваки центиметар за повратак кући, за слободу своје и наше Србијице, мајчице. И тишина је и та песма поносна; и свећа коју палимо својима, али помислимо и на оне друге, јер тако су нас учили; и онај ветар који и у најтоплијем дану прониже кости и накостреши кожу, па не знаш је ли од хладноће или од олујних осећања.Ћутимо и ми, а очи нам гласне. Ћутим и ја и гутам груду замишљајући покошена тела оних на чијим су крвавим кошуљама остале нељубљене године, у чијим су угаслим очима остале слике сина првенца и кћери, очеве мезимице. Губе ми се речи и онда када знам да морам проговорити. Рекли су они све, изговорили све истине и све значаје света и времена у свом усклику слобиди и отаџбини.

И одједном граја, тако необична, тако топла, скоро невероватна. Група малишана ме окружује, журе да положе венац, да се поклоне незнаним, само из прича познатим јунацима. Шапућу о јунаштву, о слободи, о Србији, о висини и гранатама, о смрти и сунцу. „Мали је овај венац,“ каже девојчица, „следеће године ћемо донети већи, цветни“. Мали дечачић, можда братић, хвата је за руку и каже: „Њима требамо ми, а не цвеће и венци“.

Грлим га и ћутим. Кад Кајмакчалан проговори тај глас је тако громогласан и изненађујући што не знаш с које ће стране и с које величине протећи.

 Гордана Јовић-Стојковска
Извор: Срби.мк
17.09.2019.


Посећено је: 1997  пута
Број гласова: 5
Просек:


Tags:
PRVI SVETSKI
VELIKI RAT
POHOD KAJMAKCALAN
VARDARSKA MAKEDONIJA
PLANINA NIDZE
DJORDJE MIHAILOVIC
GROBLJE ZEJTINLIK
SOLUN LAGADA
BITOLJ MEMORIJAL


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

Труба за узбуну са Кајмакчалана

Извештај са Кајмакчалана 17.09.2016

Кајмакчалану у походе - други пут

Обележавање 100 година пробоја Солунског фронта

Кајмакчалану у походе - четврти пут

Најава: Поход на Кајмакчалан 17. и 18. септембра 2022 (Стазама славних предака)