Освештано спомен-обиљежје јунацима славне Мојковачке битке - kolubarskimars.rs

 

20. септембар 2015.


ОСВЕШТАНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ ЈУНАЦИМА СЛАВНЕ МОЈКОВАЧКЕ БИТКЕ

На Бојној њиви, мјесту на коме су вођени окршаји знамените Мојковачке битке, у суботу 19. септембра 2015, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је обновљено спомен-обиљежје јунацима који погинуше за Крст часни и слободу златну у славном боју на Мојковцу.

Преосвећени Епископ је, по обављеном освећењу, одслужио са свештенством парастос славним јунацима Мојковачке битке.

 

Обраћајући се сабраном народу, Владика је указао назначај боја на Мојковцу, чија се стогодишњица приближава, "оне славне и велике епопеје нашег рода, славног и великог догађаја, који је понос не само града Мојковца, него и цијеле Црне Горе и читавог српства“.

"То је била таква битка да заслужује највећу пажњу због одважности, храбрости, пожртвовања, јунаштва бранитеља наше отаџбине под командом сердара дивизијара Јанка Вукотића, Петра Мартиновића и осталих славних јунака и војника који су у њој учествовали.Ријетки су догађаји који прво уђу у поезију, а тек онда у историју, а Мојковачка битка је прво ушла у поезију у цијелом свом значењу. Велики пјесник Радован Бећировић Требјешки, учесник Мојковачке битке, је осјетио дубоки значај и дубоки смисао, огромно значење и завештање Мојковачке битке, па је тај догађај,онако како га је доживио, претворио у стихове који се пјевају, а тек онда су, потом, историчари обратили пуну пажњу на Мојковачку битку“, казао је Владика.

Стогодишњица која долази, нагласио је Његово Преосвештенство, прилика је да се подсјетимо на значај Мојковачке битке, на завештања Јанка Вукотића и свих који су учествовали у њој да би одбранили наше отачество и да би својом жртвом обезбиједили спас српској војсци, која је одступала према средоземљу.

"Велики је значај Мојковачке битке за уједињење Србије и Црне Горе. Људи таквог карактера, који су се овдје калили и који су одавде отјерали непријатеља привремено, они су, заправо, послије и извели уједињење. Велика су њихова завештања нашем потомству и цијелом нашем роду. Ова битка је подједнако значајна и за Србију и за Црну Гору и зато овај кратки натпис овдје, који је давно постављен, па је скоро био уклоњен, опет враћен - „Ми смо пали да би Црна Гора и Србија живјеле“, казује много“, рекао је Епископ Јоаникије.

Освештано спомен-обиљежје јунацима славне Мојковачке битке

Он је захвалио Српском националном савјету Црне Горе, г. Момчилу Вуксановићу и његовим сарадницима, који су обновили ово спомен-обиљежје. Владика је поручио да никоме не би требало да смета крсно знамење на споменику, јер су нашом светом вјером и силом Часног крста били надахнути и јунаци Мојковачке битке.

"Мислим да никоме не би требало да смета ово крсно знамење, јер мојковачки јунаци су били надахнути вјером Обилића, вјером која је загријала њихова срца, оснажила њихове мишице и дала им славну побједу на Мојковцу, укријепљени силом Часног крста и право је чудо, заправо, велики недостатак како је и раније могло бити без крста спомен-обиљежје Мојковачке битке“.

"Данас је мала свечаност која ће, надам се, бити почетак низа свечаности које ћемо организовати заједно, овдје у Мојковцу и у другим градовима Црне Горе, у спомен и у славу Мојковачке битке поводом њене стогодишњице“, казао је Његово Преосвештенство Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Освештано спомен-обиљежје јунацима славне Мојковачке битке
 
 
 
Извор: eparhija.me
19.9.2015.

 

Посећено је: 884  пута
Број гласова: 5
Просек:


Tags:
CRNA GORA
SPOMEN OBELEZJE
MOJKOVACKA BITKA
JANUAR 1916
KRVAVI BOZIC
JANKO VUKOTIC
PRVI SVETSKI
VELIKI RAT


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

Сећање и парастос за страдале јунаке Кумановске битке

Мојковачка омладина: Они су пали да би Црна Гора и Србија живјеле

Вишеград: Хуманост гланца капелу у Варадишту

У Мaчковцу обeлeжeнa 103. годишњицa Топличког устaнкa

Извештај са обележавања 105 година од Врбовачког боја