Емисија Разбуђивање: Гучевска битка - kolubarskimars.rs

 

16. новембар 2018.


ЕМИСИЈА РАЗБУЂИВАЊЕ: ГУЧЕВСКА БИТКА

У  двадесетој емисији емисији "Разбуђивање" угостили смо Милоша Дејановића, пензионисаног пуковника Војске Србије.

Милош Дејановић је рођен 1948. године у Лозници. Завршио је Војну Академију у Београду 1971. године, а касније се усавршавао 1989. године и радио на Електронским извиђањима. Одликован је више пута у одбрани земље.

Дејановић је ове године када се обележава Стогодишњица завршетка Првог светског рата и Велика победа Србије написао једну књигу под насловом "Гучевска битка 1914".

Гучевска битка је била део велике Операције на Дрини која је укупно трајала скоро два месеца. А започета је 6. септембра 1914. године када су аустроугарске снаге по други пут удариле на Краљевину Србију желећи да је униште. Већ два дана касније дошло је до првих окршаја у Подрињу. Највећи терет код србске војске изнела је Трећа армија под командом генерала Павла Јуришића Штурма.

Управо на планини Гучево тог септембра и октобра 1914. вођене су крваве битке где су аустроугарске снаге бројиле преко 123.000 војника, док су србске снаге имале једва 59.000 бораца. Занимљиво је и то да србски војници нису се повукли иако су били малобројнији, слабије опремљенији, и нису имали замену као аустроугарски војници.

Милош Дејановић је у емисији "Разбуђивање" објаснио до ситних детаља тактику и борбе Срба и аустроугарске војске која је добрим делом била попуњена са Словенцима, Хрватима, и муслиманима... нешто мање и са Србима, који су прелазили на србску страну када се указала прилика за то.

Србима је читаво време Великог рата фаило муниције, поготово за артиљерију јер иако су наши преци били добро обучени и погађали скоро увек из прве, нису имали довољно муниције. И не само то... србском војнику, сељаку фалило је поред муниције и храна и обућа, већина није имала праве чизме, углавном опанке, али је морал Срба био велики. Јер су бранили своју породицу, кућу, имање, завичај. У њихова леђа гледала је Србија.

Почетком новембра 1914. године Трећа армија се повукла са Дрине на резервне положаје и тако сачекала каснији нови напад Аустроугара, односно Колубарску битку, када су Бечки солдати коначно истерани из Србије. За четири месеца 1914. године Аустроугарска балканска војска је на србском фронту имала 300.000 војника избачених из строја (погинули, нестали и рањени).

Споменик на Гучеву су започели да зидају у облику пирамиде још Аустроугари 1917. године, али је после Великог рата он преправљен уместо Црног орла, симбола Хазбуршке монархије, стављен Бели орао окренут ка Западу, који је освештан 1929. године на Преображење. Споменик је годину дана касније посетио и краљ Александар I Карађорђевић.

Последњих година почетком септембра град Лозница и удружења која прате тематику Великог рата, посећују овај споменик и полажу венце.


 


Посећено је: 887  пута
Број гласова: 5
Просек:


Tags:
PRVI SVETSKI
VELIKI RAT
MILOS DEJANOVIC
EMISIJA RAZBUDJIVANJE
BOJ NA GUCEVU
IZNAD OBLAKA
SEPTEMBAR 1914
DRINSKA BITKA


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

Колубарска битка 1914 - Од амбиса до тријумфа