Ко сме тај и може - kolubarskimars.rs


Ваша електронска адресаВаша тајна лозинка

 Статистика посета
од 7.6.2015

Данас: 325
Јуче: 381
Недељно: 743
Месечно: 2808
Годишње: 18730
Укупно: 113200

Највише посета
24.8.2017 2856Извештај са десетог Церског марша 18.08.2019

Треће недеље августа месеца 2019. године отишли смо у Шабац како би учествовали на десетом Церском маршу, који се организује у част војника Краљевине Србије који су пре 105 године направили подвиг тако што су победили аустроугарску војску у Мачви која је била дупло бројнија и опремљенија него наши прадедови. Наша екипа била је за пример.

Најава: Организован превоз из Београда на десети Церски марш 18.08.2019

Браћо и сестре, велика нам је част да вас позовемо на 10. Церски марш у недељу 18. августа 2019. Церски марш је сад већ традиционална манифестација која подразумева пешачење 35 км од Шабца до села Текериш (асфалтом), где се налази споменик јунацима Војске Краљевине Србије. Полазак из Београда је аутобусом 18. августа у 06 сати код Плаве локомотиве (Савски трг).

Најава: Кајмакчалану у походе четврти пут

Драга браћо и сестре, велика нам је част да вас позовемо да кренете са нама средином септембра 2019. године у Грчку, јер ћемо на Кајмакчалану обележити 103 године од Боја за Кајмакчалан, једне од најславније епопеје србске војске и Првог светског рата, а у месту Евзони општина Поликастро... 101 година од Пробоја Солунског фронта.

Кумановска битка 1912

Битка код Куманова је једна од најважнијих битака Првог балканског рата и новије србске историје, јер је победом у тој бици србска војска после више векова окупације и терора ослободила Стару (Јужну) Србију од Турака Османлија. Ова битка је трајала два дана 23. и 24. октобра 1912. године на брду Зебрњак недалеко Куманова, 40 км источно од Скопља.

Брегалничка битка 1913

Битка на Брегалници је најзначајнија битка из Другог балканског рата која се водила између србских и бугарских снага у лето 1913. године за одбрану Старе (Јужне) Србије у рејону реке Брегалнице и Малешевске планине, око 215 км југоисточно од Скопља. У овом страшном боју превагу победе код србских снага донео је чувени Други пешадијски топлички пук.

Осeчинa чувa у Србиjи jeдинствeни спомeник - подигнут коњу

Колико je знaно, у прошлости Србиje нико ни од влaдaрa, ни од воjсковођa, ниje сe сeтио дa подигнe спомeник коњу, кaо одaном рaтном другу. Учинио je то, прe нeшто мaњe од сто годинa, jeдaн српски сeљaк - Влaдислaв Пeтровић из Осeчинe, коjи je спомeн, укaзуjући му тaко чaст и зaхвaлност зa спaсeн живот, подигaо свомe коњу Aцку сa коjим je прошaо три рaта.

Заборављена хероина Великог рата: Мара Петровић

Досад је у домаћој историографији тврђено да је чувена Милунка Савић најодликованија и жена са највећим војним чином. Случај анонимне Маре Петровић то демантује. Ова ратница преузима њен пиједестал. Без обзира на то њихова ненадмашна и непоновљива дела вечно их крунишу дивљењем и поштовањем.

Велики јунак – мали Гаврило Кићевић

Деветогодишњак, син јединац војног лица, добровољно је кренуо с војском и био у истој јединици са својим оцем, међу трећепозивцима. Деца војници нису били реткост у српским ослободилачким ратовима, за некима су остале фотографије, за другима само приче.

Неславан крај породице Војводе Бабунског

Иако је Војвода Јован Бабунски дао велики допринос у борби са ослобођење Старе Србије почетком 20. века од Турака, а касније и током Великог рата његова породица је имала неславан крај. Споменик Војводи Бабунском је подигнут у Велесу још 1924. године, а већ 1941. по окупацији Бугара у Другом светском рату је срушен.

Извештај са Новог гробља 20.01.2019

Треће недеље јануара месеца 2019. године на велики православни празник Св. Јована Крститеља отишли смо на београдско Ново гробље, где смо скупа са представницима Војске Републике Србије, и сродним удружењима одали почаст славним војводама Бојовићу и Мишићу, као и генералу Јуришићу, јер су они нас задужили у ослободилачким ратовима почетком 20. века.

Почаст за бесмртне војводе Мишића и Бојовића биће 20.01.2019

Браћо и сестре, велика нам је част да вас позовемо у недељу 20. јануара 2018. године на Ново гробље у Београду (Рузвелтова улица бр. 50), где ћемо од 11:00 сати положити венац на гроб бесмртним војводама Живојину Мишићу и Петру Бојовићу. Они су једни од многих који су дали немерљив допринос почетком 20. века у ослободилачким ратовима Краљевине Србије. На нама је да им се одужимо.

Извјештај са петог Колубарског марша од Сокочана

Поводом 104. годишњице обиљежавања Колубарске битке, 09. децембра на подручју београдских општина Лазаревац и Лајковац, одржан је пети Колубарски марш под слоганом „Ко сме тај може, ко не зна за страх иде напред“. Организатор овог похода било је Удружење „Србски светионик“, у сарадњи са Туристичком огранизацијом Лазаревца, СПЦ и Војске Србије.

Учешће XII пешадијског пука "Цар Лазар" из Крушевца у Великом рату

У години у којој се навршава век од завршетка Првог светског рата, намера је да овим пројектом, кроз 12 текстова отргнемо од неправедног заборава причу о крушевачком Дванаестом пешадијском пуку “Цар Лазар“, чији је Други батаљон, под командом чувеног потпуковника Драгутина Гавриловића, први кренуо у пробој Солунског фронта

Најава: Четврти Мојковачки марш биће 07.01.2019

УГ "Мојковчани" обавјештавају васколико Србство да ће четврти по реду Мојковачки марш бити организован на Божић 7. јануара 2019. године походом на Бојну Њиву. Окупљање је заказано за 11 сати код Храма Христовог Рождества у Мојковцу. Циљ ове манифестације је чување сјећања на сердара Јанка Вукотића и његове бесмртне војнике Великог рата.

Извештај са петог Колубарског марша 09.12.2018

Удружење Србски Светионик је успешно организовало пети по реду Колубарски марш, овај пут у општини Лазаревац. Маршута је била од Врача Брда преко манастира Ћелије, Човке до брда Кременица, у селу Бистрица. Учесника је било из скоро свих србских земања: Шумадије, Срема, Херцеговине, Босне, Јужне Србије... њих око 170 који су препешачили 22 км. Није забележен ниједан инцидент.

Емисија Разбуђивање: Гучевска битка

У двадесетој емисији емисији "Разбуђивање" угостили смо Милоша Дејановића, пензионисаног пуковника Војске Србије. Тема је била Гучевска битка 1914. године, када је Аустроугарска по други пут напала Краљевину Србију у Првом светском рату. Србски губици су били велики, али је аустроугарска војска заустављена. Највећи терет те битке поднела је Трећа србска армија под командом генерала Павла Јуришића Штурма.

Нови филм Предрага Антонијевића: Заспанака за војнике

Ово je причa о воjницимa jeднe тобџиjскe бaтeриje у Првом свeтском рaту коjи су кaо и стотинe хиљaдa других учинили дa слaвa србскe воjскe постaнe бeсмртнa. Нeки од њих били су млaдићи коjимa je то био први рaт кaо нaшeм глaвном jунaку Стeвaну Јаковљевићу, тeк свршeном студeнту биологиje когa отaц прaти у рaт нe знajући дa ли ћe гa икaд вишe видeти...

Да ли имаш снаге отаџбино моја,
да повратиш опет стару славу,
да поново стојиш уздигнута чела
и ни пред ким не сагињеш главу.

Дошло време да нас чују
дошло време да нас виде.
Ко зна тај и може,
ко нема страха напред иде!

Да ли имаш снаге мој Србине брате,
да се опет дигнеш изнад свију,
да повратиш опет достојанство своје
и сачуваш своју традицију!

Дошло време да нас чују
дошло време да нас виде.
Ко зна тај и може,
ко нема страха напред иде!


Не можемо више у суноврат ићи,
крајње је време да се тачка стави.
Да се Србин опет с поштовањем гледа
а Србије победе да слави!

Дошло време да нас чују
дошло време да нас виде.
Ко зна тај и може,
ко нема страха напред иде!